För Riksbankens del tror många att de kommer börja kommunicera kring en tidigareläggning av räntesänkningarna, men det stora orosmolnet är kronans styrka/svaghet om Riksbanken blir först ut. Spekulationen är att Riksbanken vill hålla igen med räntesänkningarna tills ECB agerat, för att kronan inte ska försvagas igen. Av den anledningen blir kommande inflationssiffror väldigt intressanta. Om inflationen i Eurozonen inte kommer ned lika snabbt som i Sverige, hur länge kan då Riksbanken hålla emot? Och om de håller emot kommer då snacket om svensk fastighetssektor och räntekänsliga hushåll komma tillbaka, vilket tidigare var en påverkande faktor i kronans svaghet?
Kan även vara värt att peka på situationen i Mellanöstern och Suezkanalen. Förhoppningen var att situationen där inte skulle påverka inflationen då man räknade med att den snabbt skulle övergå. Nu verkar detta bli mer utdraget än förväntat, antalet fartyg som tar sig igenom är nere på samma nivåer som vid Ever Given incidenten och detta kan absolut komma att påverka inflationsdatan (för den som är intresserad kan vi här rekommendera Steno Research:s podd Macro Sunday som lyfte ämnet igår). Och skulle situationen leda till konflikt mellan USA & Iran så kommer det inte vara bra för risksentimentet vilket i sin tur inte kommer vara bra för kronkursen.
Summan av kardemumman är att det kan röra sig en del den här veckan, så det kan vara värt att vara på tå. I vanlig ordning tar vi också tillfället i akt att påpeka att det som beskrivs ovan är anledningen till att prognoser för valutan inte är ett bra underlag för din hantering av valutarisk. Ingen vet vad som kommer hända om sex månader.
Trevlig vecka!
#valuta
#valutarisk
#riskhantering
#sek
#eur