Del 2 - Grunderna i valutariskhantering

Förra veckan definierade vi vad valutarisk är och varför valutasäkring kan vara en god idé. Den här veckan tänkte vi diskutera olika typer av valutariskhantering med ett lite större fokus på valutaterminer.


De vanligaste varianterna av valutariskhantering brukar falla inom någon av följande kategorier:


  • Matchning: du köper in produkter i en viss valuta och säljer sedan produkterna i samma valuta
  • Nettning: du har både inflöde och utflöde i olika valutor, du använder ditt inflöde i en viss valuta för att täcka så mycket som möjligt av ditt utflöde i samma valuta
  • Avtal kring valutan: kan t.ex. vara att du och kunden kommit överens om ett pris, men ni har en klausul i avtalet som säger att om valutakursen rör sig så justerar ni priset
  • Säkring: kan komma i många olika former, men innebär att man låser en kurs idag för att växla vid någon tidpunkt i framtiden


När det kommer till säkringar så är valutaterminer det vanligaste instrumentet för att låsa växlingskursen. En valutatermin är ganska enkel i sitt utförande: du avtalar om att växla en specifik mängd valuta, till en specifik kurs, på en specifik dag i framtiden. Kursen du får när du låser är dagskursen plus räntedifferensen mellan valutan du säljer och den du köper. Räntedifferensen kan antingen vara ett påslag så att kursen blir högre, eller ett avdrag så att kursen blir lägre.  


Som vi nämnde i vårt första inlägg så är fördelen med en valutatermin att du vet precis vad du får. Oavsett om kursen går upp eller ned efter att du tagit din termin så spelar det ingen roll - du växlar till den kursen du låst, för den mängd valuta du låst. Låt säga att du ska betala en faktura om sex månader på €100.000. Du låser EURSEK kursen idag med hjälp av en termin till 11,20 - du är nu garanterad att din faktura inte kommer kosta dig mer än SEK 1.120.000 oavsett om dagskursen står i 11,70 sex månader senare. 


Nedsidan med terminen är givetvis att kursen även kan gå åt andra hållet. Om kursen gått från 11,20 ned till 10,70 på sex månader, men du låst kursen till 11,20, så kan du inte dra nytta av den fördelaktiga rörelsen. 


Det är nu det börjar bli intressant dock: valutasäkring är inte svartvitt, bara för att din faktura är på €100.000 så innebär inte det att du antingen måste låsa allt eller inget. Hur mycket du säkrar bör bestämmas av ett antal faktorer som t.ex.: din riskvilja, om du säkrar baserat på en prognos för ditt behov av valuta eller om det är säkerställda flöden, din konkurrenssituation etc. Hur mycket du säkrar, hur långt in i framtiden & hur ofta du säkrar är det som skapar din strategi. Hur din strategi ser ut bör baseras på din verksamhet, inte på hur du tror att kursen utvecklas i framtiden. 


Mer om strategi nästa gång.


Trevlig vecka!








#valuta
#valutarisk
#valutaväxling
#valutasäkring 
#valutariskhantering

Grunderna i valutariskhantering