Del 3 - Grunderna i valutariskhantering

Strategi

I tidigare två inlägg har vi diskuterat vad valutarisk är och olika alternativ för att hantera risken, med extra fokus på terminer. Den här veckan tänkte vi lyfta vad man ska tänka på när man skapar en säkringsstrategi.


De absolut flesta bolag vi pratar med använder sin bank för växlingar och säkringar. I nio fall av 10 så berättar bolagen att den hjälp de får med hur de ska säkra är en prognos för vad banken tror om valutans utveckling i framtiden. Problemet med det här tillvägagångssättet är att det i grunden är spekulativt: tror banken att valutan kommer gå med oss så borde vi säkra mindre, tror de att den kommer gå emot oss så säkra mer. Det enda vi kan vara säkra på här är att det är omöjligt för banken att vara säker på valutans utveckling. Och vi kan med andra ord vara säkra på att vi kommer fatta fel beslut för våra säkringar, men vi vet inte hur ofta. Och där tappade ordet säker sin betydelse.   

Ett alternativ till det spekulativa säkrandet är att säkra för att bevara marginaler, bibehålla konkurrenskraft och generellt minska riskerna med verksamheten. Med det som utgångspunkt kan ni skapa en strategi som fungerar oavsett om kursen går med eller emot er. Vilket i mångt och mycket kan uppnås genom att svara på tre frågor:

  • Hur mycket borde ni säkra?

Här behöver ni fråga er själva om ni vill ta mycket eller lite risk; hur säkra ni är på att ni kommer behöva valutan ni låser idag för leverans i framtiden; hur er konkurrenssituation påverkas av en oväntad och snabb rörelse i växelkursen etc. Säkrar ni mycket så blir ni tryggare, men det innebär också att ni har begränsad förmåga att dra fördel av gynnsamma rörelser i växelkursen.  

  • Hur långt in i framtiden borde ni säkra?

Längre säkringar innebär mer stabilitet, men precis som med hur mycket ni säkrar så innebär längre säkringar mindre förmåga att dra fördel om kursen går med er. Längden på säkringarna bör anpassas efter hur ni sätter och ändrar era priser. Om era konkurrenter snabbt ändrar sina priser för att t.ex. reflektera en bättre växlingskurs så kanske ni också behöver den möjligheten. 

  • Hur ofta borde ni säkra? 

Om ni sätter priser var sjätte månad och då helt kan kompensera för att valutan gått emot er kanske det räcker med att säkra var sjätte månad. Om det inte är möjligt att ändra priserna p.g.a. valutan kanske ni behöver säkra oftare. En förbestämd frekvens i säkringarna ger dessutom struktur vilket minskar risken för att ni avstår att säkra för att ni har en viss syn på marknaden. 

Hur strategin i slutändan ser ut kommer variera från företag till företag: en verksamhet som kan säkra sin orderbok kommer ha en strategi som ser väldigt olik ut ett bolag som behöver säkra ett förväntat framtida kassaflöde. Strategierna bör dock i stor utsträckning ha baserats på samma parametrar: konkurrenssituation, riskvilja, prissättning, förmåga att förutse behov av valuta o.s.v.

Nästa vecka tänkte vi skriva kort om att följa sin strategi.


Trevlig vecka!



#valuta
#valutarisk
#valutaväxling
#valutasäkring 
#valutariskhantering 

Del 2 - Grunderna i valutariskhantering