Det kan vara svårt att bita i det sura äpplet!

Bra vecka för SEK:en förra veckan framförallt mot USD, men tillfälligt även bra mot EUR då vi öppnade veckan kring 11.30 och var som lägst ned mot 11.10. Om ert företag ligger snett sett till er kalkylkurs kan det ha varit ett bra tillfälle att säkra eller växla en del.


Det finns dock en risk att ni inte tog tillvara på tillfället. Förutom att “confirmation bias” (som vi skrev om förrförra veckan) gör att man söker information som bekräftar ens syn att valutan kommer gå åt ett specifikt håll och att man därför sannolikt inte vill ta förlusten, finns det även andra psykologiska faktorer som spelar in här. Det är nämligen så att när det kommer till förluster blir vi människor risksökande*. Det innebär att om man har kalkylkursen 10.80 och kursen nu står i 11.20 så är vi benägna att fortsätta ligga öppna och riskera att kursen går till 11.30 för att ha kvar möjligheten att den kommer närmare 10.80. Människor tenderar att uppleva de första förlusterna som värre än efterkommande förluster. Med andra ord så gör det väldigt ont att gå från 10.80 till 11.00 men vidare därifrån till 11.20 skapar inte samma känslomässiga reaktion. Detta ligger sannolikt till grund för att vi är beredda att vid 11.20 ta ytterligare förlust för att ha möjligheten att komma tillbaka mot 10.80.

Från ett riskhanterings perspektiv blir det här sättet att tänka på väldigt svart-vitt. Det är inte helt lätt att kontrollera den här typen av känslomässiga reaktioner, men man kan försöka göra det till viss del. Om ni hamnat snett, och inte vill/bör använda instrument som ger er en tillfällig förbättring i kursen, så kan man genom t.ex. en stop loss sätta gränser för hur stor förlust man är beredd att riskera. Stop loss är en typ av market order där en växling sker automatiskt när en kurs har nåtts och på så vis begränsar förlustens storlek. Om vi tar exemplet ovan och EURSEK stod i 11.20 och man köper EUR så sätter man sin stop loss vid t.ex. 11.35. Om kursen går upp till 11.35 sker en växling automatiskt för den summan man förinställt och man riskerar inte längre att förlusten blir större på den del man växlat. Har man bestämt sig för att ligga öppen och inte säkra sin risk så sätter man med fördel den här typen av stop loss innan man har hamnat snett. Sannolikheten är då högre att man kan vara rationell och logisk kring storleken på förlust man är villig att ta innan förlusten uppstått.

Trevlig vecka!

*Det här är inget vi själva kommit på utan mycket smartare människor som Richard Thaler som skrivit boken Misbehaving


#valuta #valutasäkring #riskhantering #valutaväxling #sek #eur

Inte längre bara på LinkedIn!