Fler dåliga nyheter för kronan?

Har svenskarna mindre torrt krut än övriga Europa? 

 

Riksbanken höjde som väntat räntan förra veckan, men de valde att gå lugnare fram än vissa trodde. På den efterföljande presskonferensen så berördes givetvis svenskarnas exponering mot rörlig ränta. Räntekvoten, den andel av hushållens inkomster som läggs på ränteutgifter, spås toppa i mitten av 2025 och kommer då vara den högsta sedan 1995. Trots de stigande räntorna pekar Riksbanken på det "betydande finansiella sparandet" som byggdes upp under pandemin som anledning till att svenskarna lyckats hålla konsumtionen uppe. I år räknar Riksbanken med att svenskarna kommer sluta använda sparkontot till konsumtion och istället öka sitt sparande, samtidigt som räntekostnaden ökar ytterligare. Det kan bli en tung tid för konsumtionen med andra ord. 

 

Intressant nog så skrev Financial Times i slutet på förra veckan om en analys som amerikanska Fed gjort gällande sparandet som byggdes upp under pandemin i USA. Deutsche Bank (DB) fortsatte sedan på den tanken och kollade internationellt. Det som konstaterades ifrån Fed var att amerikanernas extra krut är slut. Enligt DB bör europeernas och britternas extra krut räcka ett tag till, men i svenskarnas fall är det inte bara slut utan att det nästan inte funnits överhuvudtaget. Enligt deras analys så lyckades inte svenskarna spara lika mycket som övriga Europa då Sverige aldrig riktigt gick in i lockdown. Slutsatsen som DB dragit är att svenskarna, till skillnad mot eurozonen och Storbritannien, under en tid använt sitt normala sparande för att bibehålla konsumtionen. Eurozonen å sin sida ska fortfarande ha kvar ca 5% av BNP i överskottssparande, britternas siffra är ca 10%.

 

Om DB har rätt känns en lika hög privat skuldsättning som stora delar av eurozonen, en högre exponering mot rörlig ränta än eurozonen och långt mycket mindre extra besparingar som en dålig kombination när inflationen i Sverige förväntas vara högre än eurozonens. Dåliga nyheter för växelkursen. Samtidigt ska det sägas, som Riksbanken pekar på i sin rapport, att man inte kan veta vem som sitter på vilket sparande. Samt att DB:s analys säger inget om huruvida svenskarna satt på långt mycket mer besparingar än eurozonens invånare innan pandemin bröt ut. Men det kan hur som helst inte ses som något positivt.

 


Trevlig vecka!

 

 

 

 

 

#sek #eur #valutarisk #valutaväxling

Höjning på ingång