Första halvåret slut

Sammanfattning av första halvåret

Året inleddes med en marknad som trodde på flertalet sänkningar för både Fed och ECB, vilket skulle möjliggöra sänkningar för Riksbanken och en starkare krona. Utfallet har blivit rätt annorlunda: ECB har sänkt en gång, Riksbanken en gång, Fed inte alls och kronan är svagare än i början på året även om den stärkts en del sedan Riksbankens sänkning. Med andra ord, ett halvår som återigen visar att prognoser är i bästa fall opålitliga och i sämsta fall helt fel.

Så var står vi nu? Fed förväntas väl egentligen inte göra något förrän i december, under förutsättningen att inflationen fortsätter falla och stannar på lägre nivåer, alternativt så måste något oförutsett hända med arbetsmarknaden. ECB är också data-beroende för vidare sänkningar. De flesta tror på en sänkning i september, men risken finns att det blir senare. Riksbanken kommer sannolikt sänka i augusti igen. På deras senaste möte sänkte de räntebanan, vilket innebär att de ser framför sig att ränteläget är lägre i framtiden än tidigare trott. Inflationssiffror, lönetillväxt och arbetsmarknad kommer med andra ord fortsätta dominera marknaden i höst, så som det ser ut nu. Tillkommer gör givetvis det amerikanska valet samt saker som kommer hända som vi inte vet idag att de kommer hända, vilket kommer påverka spelplanen.  

Fortsätter marknaden att se positivt på den framtida utvecklingen i ekonomin (analytiker förväntar sig t.ex. en intjäningstillväxt på 15% för S&P500 i Q4 i år) så bör det vara positivt för svenska kronan som brukar stärkas när risksentimentet är positivt.  Svänger risksentimentet, vilket det snabbt kan göra, så kommer det vara negativt för kronan. Och det är den biten som är svårast att förutse då det finns en uppsjö av anledningar som gör att sentimentet svänger. Dessutom ser det ut som att Riksbanken kommer ligga en bit före de andra centralbankerna när det kommer till räntesänkningar. En lägre ränta i Sverige, jämfört med räntor kopplade till andra valutor, är negativt för svenska kronan.  

I vanlig ordning kan man argumentera för både en starkare och en svagare krona. Om ni justerar era priser nu vid halvårsskiftet, och har svårt att ändra priser igen med kort varsel, så kan det vara värt att ha i åtanke att om du säkrar din valuta så är du 100% säker att uppnå önskad marginal om du säkrar i linje med din budgetkurs. Om du inte gör det är det i alla fall 50% risk att du kommer förlora marginal på grund av valutan.

I övrigt önskar vi en mycket trevlig sommar - vi hörs igen i augusti!




#valuta
#valutarisk
#valutaväxling
#valutasäkring
#valutariskhantering

Räntesänkningar