Förväntade räntesänkningar = stark SEK

Det kan gå fort i hockey
 

Förra veckan blev som förväntat händelserik, då svensk inflation kom in bättre än väntat och både ECB och Fed höll sina räntor på plats. Kronan har fortsatt stärkas som resultat. 

Den 31:e oktober stängde EURSEK strax över 11.80 och har sedan dess fallit närmare 70 öre. I början av maj, det här året, stod EURSEK strax under 11.20 och i början av juli stod kursen strax under 12.00. Båda dessa två-månadersperioder är bra exempel på när det gick fortare åt ett håll än någon förväntat sig. Man brukar skämtsamt säga något i stil med att Gud skapade valutastrateger för att nationalekonomer inte ska behöva må så dåligt över sina prognoser. 


Om ECB behöver sänka räntan tidigare än de själva tror kan EURSEK komma att stå ännu lägre om några månader. Men det kan också bli så att svensk ekonomi börjar må ännu sämre än den europeiska och så behöver Riksbanken sänka mycket snabbare än marknaden tror och så har valutan gått upp. Eller så kanske det börjar knaka i fogarna i amerikansk ekonomi, vilket kan leda till osäkerhet på marknaden, något som i sin tur sällan är bra för små valutor som SEK. Poängen är att om du inte vet idag var valutan kommer stå om tre månader så kan du heller inte se tillbaka på ditt beslut om tre månader och tycka att du borde ha vetat bättre. Oavsett om det är att du borde ha säkrat fast du inte gjorde det, eller om det är att du säkrat när du inte borde. Backtrading, som detta beteende ibland kallas för, är lika mänskligt som det inte är till någon hjälp.  

För att undvika situationer där du känner dig som en vinnare eller förlorare beroende på om valutan gått åt ditt håll eller inte, så skaffa parametrar som styr hur du hanterar din valuta. Parametrar som bestämmer hur ofta du ska säkra, hur stor del av din exponering du ska säkra och hur långt in i framtiden. På så vis kommer valutan inte slå okontrollerat på ditt bolag, varken positivt eller negativt. Gissningsvis har du större utmaningar att bry dig om, så en valutan som varken är särskilt positiv eller särskilt negativ kanske är en bra sak. 


Trevligt slut på veckan!

Centralbanks- och inflationsvecka