Vad är valutarisk och vad finns det för olika typer av valutarisk?
Valutarisk är risken för negativ påverkan på din verksamhet till följd av förändringar i växelkursen.
Låt säga att du är en importör som betalar dina leverantörer i EUR och har all försäljning i SEK. Om svenska kronan försvagas mot euron så blir varorna du importerar dyrare eftersom du behöver fler svenska kronor för att köpa en euro. Det här är ett exempel på det man hänvisar till som transaktionsrisk - risken för att värdet på ett kassaflöde förändras. Transaktionsrisk är den vanligaste typen av valutarisk för bolag som Nord FS normalt sett arbetar med.
En annan typ av valutarisk är omräkningsrisk eller translationsrisk. Omräkningsrisk är risken att värdet på utländska tillgångar (t.ex. dotterbolag eller fastigheter) förändras om valutakursen förändras. Medan transaktionsrisken påverkar ett bolags resultaträkning, så påverkar omräkningsrisken främst balansräkningen. Den här typen av risk brukar oftast vara en utmaning för bolag som t.ex. har lån som är villkorade på specifika nyckeltal kopplat till balansräkningen. Säg som exempel att en långivare har rätt att återkalla ett lån om nivån på specifika nyckeltal kopplat till bolagets balansräkning understigs. Ett bolag som då har tillgångar i utländsk valuta kan riskera att bryta under dessa nivåer om växelkursen som används för att värdera tillgångarna går åt fel håll.
Den sista typen av valutarisk är ekonomisk risk. Den här risken syftar främst på en industri eller nations långsiktiga konkurrenskraft i förhållande till valutakursen. En industri som är exportorienterad i ett land där valutan kontinuerligt stärks kommer få konkurrensnackdelar mot sina internationella konkurrenter. När länder anklagar varandra för valutamanipulation så är det den ekonomiska risken man oroar sig för då länder som medvetet sänker värdet på sin valuta skapar konkurrensfördelar åt sina exporterande bolag.
Varför borde bolag valutasäkra?
Den stora fördelen är att du vet vad du får. Om du är en importör och har budgeterat för att en euro ska kosta 11,30kr, och du prissatt dina varor eller tjänster utifrån den kursen, så ger valutasäkring dig möjligheten att säkerställa dina marginaler.
Du riskerar inte tråkiga konversationer med dina kunder för att valutan rört på sig. Om valutan går emot dig, och du inte säkrat, så har du två val: ta smällen på bolagets marginaler eller höja priserna för att kompensera för den sämre växelkursen. Om du valutasäkrat så vet du att du kan hålla dina priser oavsett rörelser i växelkursen.
Valutasäkring ger dig möjlighet att planera. Du vet hur kostnadsbilden eller intäktsströmmarna kommer se ut i framtiden och du ger dig själv tid att anpassa din verksamhet om valutan går emot dig. Låsta växelkurser tar bort en risk för bolaget och du kommer lite närmare att trygga bolagets överlevnad.
Valutan kan dock givetvis gå åt båda hållen. Har du tur går valutan med dig och dina kostnader blir lägre eller dina intäkter större. Om du valt att säkra din valuta med t.ex. en valutatermin så tar du bort möjligheten att dra fördel om växelkursen går med dig. Mer om det och hur man kan tänka kring det i nästa inlägg.
Trevlig vecka!
#valuta
#valutarisk
#valutasäkring
#valutahantering
#transaktionsrisk