Guess who's back, back again?

Vi tog lite semester - vad har hänt sedan sist? 


När våra inlägg la sig i hängmattan (24/7) hade kronan åter börjat försvagas efter den förstärkning vi såg andra veckan i juli: från strax under 12,00 ned till c11,40 för EURSEK; och från strax under 11,00 ned till c10,20 för USDSEK. Viss del av den nu svagare kronan kan nog kopplas till räntehöjningar som genomfördes av både Fed och ECB de senaste veckorna. Efter höjningen fortsatte Fed att trycka på att en eventuell höjning i september kommer att vara beroende av datan vi får se innan dess. ECB överraskade genom att vara mer duvaktig än tidigare under året, då de menade på att september kan bli den månad de pausar räntehöjningarna. Även Bank of England höjde förra veckan sin styrränta. 


Fokus under dessa två veckor har annars legat på möjligheten för en så kallad “soft landing” för USA och Europa. Tanken med en “soft landing” är att centralbankerna ska ha lyckats med konststycket att höja räntan för att få ned inflationen utan att ha påverkat ekonomin så mycket att den kraschar. I stora drag är förväntningen nu att man i USA kommer lyckas men att man i Europa inte kommer göra det. 


Att man kommer lyckas i USA beror bl.a. på att amerikansk ekonomi växer på ett hälsosamt sätt, att den amerikanska konsumenten verkar vara vid gott mod och att inflationen kommit ned på ett sätt som den inte gjort i Europa (i juli rapporterades det t.ex. om tjänsteinflation som var rekordhög på 5,6% i eurozonen). När det kommer till just inflationsbiten, så ska det dock sägas att reaktionen på inflationen i USA under våren kan ha varit lite väl positiv. Detta då inflationen jämförs med föregående år och förra våren var den kraftigt stigande, vilket innebär att när den inte stiger på samma sätt så verkar den falla väldigt snabbt. Under hösten förra året så var inflationen avtagande, vilket innebär att om inflationstakten i höst ökar kan det ge inflationsmätningar som är höga igen. Bra artikel om det här. Det här är en av anledningar till varför vissa som säger sig veta vad de pratar om menar att det inte är så svårt att gå från 9% inflation ett år till 4% nästa år, men att därifrån gå vidare till 2% blir desto svårare (utan att krascha ekonomin that is).      


Vidare så går det nu även tufft i Kina. För någon vecka sedan så kom data som visade att tillverkningsindustrin går tungt och idag rapporterades att Kinas export föll på ett sätt som den inte gjort sedan Covid, samtidigt som importen också tog en större smäll än väntat. Inte jättebra för världsekonomin om det går tungt i både Europa och Kina på samma gång.


En sista intressant internationell händelse är att Fitch har nedgraderat amerikanernas kreditbetyg. Anledningen till detta är en stor och växande statsskuld, samt att de har problem med hur den problematiken ska lösas. Vi såg senast i våras/början på sommaren hur man i USA behövde komma till en nödlösning och återigen höja deras skuldtak. Fitch tycker inte att det här beteendet håller.


På hemmaplan har vi fått en försmak av tillväxten i BNP och tyvärr är det ingen munter läsning. BNP föll både på kvartalsbasis och årsbasis. Den riktiga BNP-siffran presenteras den 29/8 och det har hänt förut att siffran reviderats kraftigt men inköpschefsindex, arbetsmarknaden och konsumtionen pekar tyvärr i en negativ riktning. Riksbanken har trott på tillväxt så det blir intressant att höra deras reaktioner om siffran stämmer. 


I vanlig ordning innebär det här ingenting för var vi tror SEK:en kommer ta vägen om ett halvår eller ett år då vi inte har en aning. Det enda vi kan göra är att ha en vettig strategi att luta oss mot och agera när tillfälle ges. 


Trevlig vecka och visst är det gött att vara tillbaka?!

Mörk statistik för Sverige