Ovan är alla bra exempel på hur vi inte kan förutspå framtiden och hur saker kommer påverka växelkurserna som vi idag inte ens vet kommer hända. Därför tänkte vi sammanfatta kort vad de svenska storbankerna tror kommer hända med kronan de nästa 6-12 månaderna.
Kortfattat kan man säga att SEB, Swedbank och Nordea alla tror att kronan kommer ha det tuffare mot USD än EUR. Något som känns som en rimlig tanke sett till att Trumps protektionistiska agenda och eurozonen inte direkt går som tåget. Annars är förväntan att kurserna inte kommer skilja sig avsevärt om sex månader jämfört med idag, mot varken USD eller EUR. Sedan ska det dock vända, kronan blir starkare, framförallt mot USD. Vet inte hur mycket det hjälper den som behöver planera för påverkan av valutasvängningar, men så ser prognoserna ut.
Något som inte känns som att sticka ut hakan allt för mycket är gissningen att åtminstone de första sex månaderna av 2025 kan bli volatila. Trump har en förmåga att skapa lite rörelser och när han tar makten och lanserar sina planer är det väl rimligt att tro att marknaden kommer att reagera på det. Eftersom vi inte vet var kursen kommer ta vägen så rekommenderar vi att ni inte valutasäkrar baserat på var ni tror att valutan kommer ta vägen, utan utifrån er kalkylkurs, konkurrenssituation och förmåga att prognostisera behov av valutaväxling.
Som exempel: om er prislista gäller i tolv månader, och ni i praktiken inte kan göra några prisförändringar löpande, säkra då helst hela perioden som prislistan gäller. Ni behöver givetvis inte säkra alla växlingar ni tror ni kommer göra, men säkra inte bara början av prislistan för att prognoserna säger att kursen ska börja gå er väg halvvägs genom året. Risken ni löper är att prognoserna är fel och sedan står ni där och måste säkra till kurser som inte alls passar er kalkylkurs. Vill man inte lägga alla ägg i samma korg (vilket i många lägen inte är en bra idé när det kommer till valutasäkring) så kan man t.ex. säkra mer för de första sex månaderna av året och lite mindre för de sista sex. På så vis kan man toppa upp under årets gång ifall kursen går ens väg.
En sista sak som kan vara värd att nämna är gällande säsongsmönster. I vanliga fall brukar kronan bli svag i början på december, men stärkas mot slutet. Detta gällde dock inte 2022 eller 2023. Men det kan vara värt att ha någon market order på plats, framförallt i mellandagarna då det tenderar att vara lite handel och därför kan rörelserna bli större om det skulle röra sig.
Trevlig vecka!