Ett exempel på när koncentrationsrisk kan ställa till det, även om man har en policy eller en strategi på plats, kommer från ett bolag vi nyligen kom i kontakt med. Bolaget är säsongsbaserat och deras policy säger att de ska ha en relativt hög säkringsgrad från att de satt sin budget. I dagsläget säkrar de ca 70% av deras valutabehov för kommande säsong. Vid första anblick en god tanke: trygghet i deras marginaler då de har begränsad förmåga att ändra sina priser.
Utmaning för dem är att då de gör sina säkringar för kommande säsong samtidigt som budgeten sätts, så påverkas deras marginal för den säsongen ganska materiellt av var valutakursen står vid det tillfället. I höstas säkrade de när valutan stod kring 11.60, ett antal veckor senare hade kursen fallit med 50 öre. Om bolagets bruttomarginal är 20kr på varje 100kr av försäljning, och så gott som allt de säljer importeras i samma valuta, så gör 50 öre en hel del skillnad. De vet heller inte idag om de kommer få ta del av den bättre kursen nästa gång de säkrar, då det inte kommer ske förrän om ett antal månader och kursen kan ha rört sig både upp och ned till dess.
Problemet i det här läget är med andra ord inte deras policy utan hur de använder sig utav den. Om du inte kan eller vill ändra dina priser baserat på var valutan står i dagsläget, lås dig då inte heller till att säkra allt vid just det tillfället. Visst, det var omöjligt att veta vid säkringstillfället att kursen skulle bli bättre om de väntat lite. Men det är just det som är poängen: sprid dina risker, lägg inte alla ägg i samma korg.
En sista grej: är man exponerad mot USD kan torsdagens inflationssiffror bli intressanta. Svensk BNP på onsdag blir också intressant, men kanske inte kommer driva kursen jättemycket. I övrigt önskar vi en trevlig vecka!
#valuta #valutarisk #riskhantering