Nu har vi ett sånt här läge igen där konsensus är att USD bara kan bli svagare. De som kan något menar på att då skillnaden i tillväxt och ränteläge börjar jämna ut sig mellan USA och Europa så ska USD försvagas. Förståsigpåare menar att ECB kommer behöva höja mer än Fed vilket då leder till starkare EUR och svagare USD. Lägg därtill att det talas mycket om att USD är slut som världsvaluta, där Kina och Ryssland går i bräschen för att t.ex. CNY ska spela en större roll i världshandeln.
Problemet är, som historien visat oss, att valutorna är svåra att förutse. Allt som behövs är att något händer som ingen visste skulle hända och helt plötsligt går USD åt andra hållet. När inflationen först började stiga sa alla centralbanker att inflationen skulle vara tillfällig. Det visade sig vara kraftigt fel. Nu menar man att inflationen börjat tämjas. Har de rätt?
Många svenska bolag har fångats i den här fällan förut. Man är säker på att SEK kommer bli starkare vilket leder till att man skjuter upp säkringsbeslut, eller bestämmer sig för att inte säkra alls. Ibland får man rätt, men ganska ofta får man fel. Den här typen av agerande leder till att man upplever valutariskhantering som spekulativ eller lite av ett lotteri.
Vi anser att problemet är att man ser sin valutarisk som något frånkopplat från sin verksamhet. Man ser det som något isolerat som man tjänar eller förlorar pengar på. Frågan om huruvida USD kommer bli starkare eller svagare tycker vi är fel fråga från början, den är åtminstone inte fullständig. Frågan borde vara "om USD blir starkare eller svagare, hur kommer det påverka min verksamhet?". Om du säkrar där USD står idag och sedan om sex månader har USD blivit 10% svagare, hur påverkar det din konkurrenskraft? Om det inte påverkar din konkurrenskraft men du ändå avstår från att säkra, så har du egentligen avstått garanterade pengar till förmån för möjligheten att tjäna mer men också risken att tjäna mindre.
Trevlig vecka!
#valuta #valutarisk #SEK #USD #valutaväxling