Kronan reagerar på ECB och Fed

En inte lika intressant vecka (från ett centralbanksperspektiv) 


Som väntat höjde både ECB och Fed räntan förra veckan och många tror nu att i alla fall Fed är klara med sina räntehöjningar. Att Fed förmodligen är klara och att ECB inte var mer aggressiva fick genast påverkan på växelkursen, och kronan stärktes mot både USD och EUR. 


I och med rörelsen i kronan förra veckan kan man fråga sig om det här är början på den förstärkning av kronan som många efterfrågat så länge? För svensk del har egentligen ingenting förändrats då vår tillväxt fortfarande inte är något att jubla åt, hushållen drar öronen åt sig konsumtionsmässigt samt att hushållen fortfarande är högt skuldsatta och räntekänsliga. Frågan är också hur en starkare krona påverkar Riksbankens agerande då de varit bekymrade för kronans svaghet. Dessutom råder viss oro för amerikanska bankers hälsa, skuldtaket i USA och geopolitiskt. För små valutor som svenska kronan tenderar detta att inte vara en bra kombination. 


Eftersom vi inte vet om kronan kommer fortsätta stärkas eller studsa tillbaka till tidigare svaga nivåer kan det vara värt att fundera på att snitta in sig om man säljer SEK - säkringar eller växlingar behöver som bekant inte göras vid ett enda tillfälle. Om dagens kurs är bättre än var ni säkrat tidigare, eller om spotkursen ligger under er kalkylkurs för betalningar som är nära förestående kanske det är en god idé att säkra eller växla en viss del av ert behov. EURSEK är trots allt på de bästa nivåerna på en månad och USDSEK har varit på de bästa nivåerna sedan starten på året. 


Väljer man att säkra på dessa nivåer vill vi också påminna att koppla längden på säkringarna till något affärsrelaterat som t.ex. en prislista. Om man bara skjuter fram kursen sex månader utan att ta hänsyn till hur man kan ändra sina priser eller när så innebär det att vi inte planerar för påverkan på verksamheten utan bara reagerar på kursrörelsen. Det tillvägagångssättet kommer alltid ge osäkra resultat. 


Trevlig vecka!




#valuta #valutaväxling #valutasäkring #sek #eur #usd 

Fed och ECB denna vecka