Magkänsla för valutariskhantering?


Våra regelbundna läsare har säkert förstått vid det här laget att vi inte är mycket för att gissa oss fram när det kommer till valutarisk. Förra veckan t.ex. nämnde vi confirmation bias som gör att du ser det du vill se och söker fram information som bekräftar din syn på valutan. Den här veckan tänkte vi adressera magkänsla. 


De flesta av oss får magkänsla för saker, vissa av oss mer, andra mindre, och ibland är den helt rätt. När det kommer till företag är det inte sällan t.ex. säljare får en känsla för om de kommer lyckas stänga en affär eller inte. Ibland kan det bero på verkliga signaler från köparen och ibland önsketänkande från säljaren (oftast är det nog det senare). I vår värld hör vi ibland företagsledare som säger att de har en bra känsla för valutan och att det är känslan de baserar sina växlingsbeslut på.  Oftast blir det bra, säger de (man skulle kunna fundera på om det finns en annan psykologisk aspekt som spelar in här, nämligen att man minns saker som gått bra som ett medvetet beslut och saker som gått dåligt som otur, men det är en diskussion för en annan dag).   

Psykologen Joel Pearson har skrivit en bok som heter The Intuition Toolkit. I den säger han att akronymen SMILE är användbar för att veta om magkänsla är något att lita på eller inte: Self awareness, Mastery, Impulse, Low probability & Environment. Han menar på att för att magkänslan ska funka så behöver du: känna dig själv (agera inte på magkänsla om du är i ett förhöjt känsloläge); veta vad du pratar om i situationen då du lyssnar på din magkänsla (en gammal, rutinerad säljare har sannolikt bättre förutsättningar att lyssna på sin magkänsla gällande den där affären); ett infall är inte samma sak som att lyssna på sin magkänsla; magkänsla är inte samma som att förstå sannolikheten för att något ska hända, om något är låg sannolikhet är det låg sannolikhet; om miljön är ny och därför inte förutsägbar är det svårare för din magkänsla att vara rätt.

När det kommer till valuta känns M, I & L extra relevanta. Troligtvis har du inte uppnått “mastery” när det kommer till valutan och om du har det borde du nog bara fokusera på att handla valutor. Många är nog dom tillfällen när en VD eller en ekonomichef fått ett infall gällande valutan och agerat därefter. Valutan kan egentligen bara gå upp eller ned, men sannolikheten att du kommer ha rätt i var den kommer ta vägen, och när, är liten.

När man fattar beslut kring valuta utifrån en syn på var valutan kommer ta vägen - oavsett om synen baseras på magkänsla eller ej - så är det som bekant svårt att ha rätt. Kollar man t.ex. på de bolag som erbjuder spekulativ handel i valutor så förlorar majoriteten av deras kunder pengar. Ungefär 70% av dem närmare bestämt. Att våga ta risk på en del av sin valuta är inte nödvändigtvis en dålig idé, men att låta magkänslan styra är nog det.

Trevlig vecka!




#valuta #valutarisk #valutaväxling #riskhantering

Svårnavigerat