Det var egentligen ingen dramatisk läsning, men BNP föll med 0,6% jämfört med maj förra året och hushållens konsumtion sjönk med 1,1% för samma tidsperiod. En månad isolerad är givetvis inget problem, men trenden för konsumtionen är negativ och har varit det ett tag, om än svagt.
Under förra veckan släpptes även statistik kring antalet konkurser i Sverige förra månaden. Juni hade högst antal konkurser på 10 år och det hade även första halvåret totalt sett. Kollar man branschspecifikt så ökade konkurserna med en tredjedel jämfört med för ett år sedan i både detaljhandel och partihandel . För hotell- och restaurangbranschen var siffran 90% (!). Dessutom var det långt många färre som startade bolag i juni, jämfört med förra året. Inom vissa branscher, t.ex. hotell och restaurang så har nystartandet nästa helt försvunnit, samma för byggbranschen.
Så att för att sammanfatta så har vi en konsumtion som viker, högt kostnadstryck på hushållen, fler företag än på 10 år som går i konkurs och knappt några nya bolag som startas. Skönt att inte hushållens skuldsättning är särskilt hög.
Ska man koppla den här situationen till valutarisk så kan problemet bli att man antingen säkrar för mycket eller för lite för att det är svårt att prognostisera sitt behov av valuta, då det är svårt att veta hur bolagets efterfrågan kommer se ut framåt. Hur den situationen hanteras bäst kommer bero på hur ert företags förutsättningar i övrigt ser ut. Men det finns både derivat som ger flexibilitet och terminer där ni inte är låst till leverans på en viss dag, som kan hjälpa med planerandet. Hör av er om ni vill diskutera vad som passar er bäst.
Trevlig vecka!
#valutarisk #valutaväxling #valutariskhantering #valuta #fx