Mörkare framtid till mötes?

Många är negativa  

Över de senaste veckorna har SEB genomfört undersökningar med både CFO:er och entreprenörer kring hur de ser på de kommande månaderna. Undersökningarna visar en ganska utbredd negativitet. CFO:erna har blivit väldigt negativa väldigt snabbt, och är framförallt oroade för tillväxt och marginalpress. 


Från ett valutaperspektiv blir frågan då: hur säkrar jag så att mina marginaler inte både pressas på grund av efterfrågan och på grund av negativa valutarörelser, men utan att jag säkrar för mycket om tillväxten uteblir? 


Roten till den här utmaningen tenderar att vara koncentrationsrisk. Många bolag säkrar vid ett eller ett fåtal tillfällen, vilket innebär att de måste få storleken på deras valutasäkring och säkringstillfället precis rätt. För att undvika att inte hamna i en situation med för mycket valuta säkrat så brukar bolag då helt enkelt minska storleken på sina säkringar. Problemet med den lösningen är att situationen kan bli det motsatta: de har säkrat för lite och kursen rör sig mot dem och de får negativ påverkan på bolagets marginaler. 


Två enkla sätt att undvika att man säkrar för lite är att antingen säkra fler än en gång, alternativt att använda sig av en typ av instrument som tar hänsyn till osäkerheten i behovet av valuta. Om man är ett bolag som kan t.ex. justera sin priser till viss del kan man börja året med mindre säkrat för att sedan toppa upp allt eftersom behovet av valuta blir tydligare. Om man gör detta i satta intervall minskar man dessutom sannolikheten för att man blir allt för kurs-driven i sina beslut. Om man istället behöver låsa in en specifik kurs för en specifik period kan man som exempel använda sig av instrument som ger flexibilitet i hur mycket valuta man måste ta leverans på. Dessa instrument tenderar att ha en sämre låst kurs än t.ex. en termin, men möjliggör att säkra mer och på så vis få högre skydd mot negativa rörelser. 


Trevlig vecka!





#valutarisk #valutasäkring #valuta 

Okända faktorer