Om man tidigare läst våra inlägg så bör man veta att vi inte är några större fan av prognoser. Det beror egentligen på två enkla anledningar: det kommer hända saker under året som vi inte vet idag kommer hända och dessa saker kommer således påverka på ett sätt som vi inte kan prognostisera; för det andra tar inte en prognos hänsyn till hur din verksamhet fungerar, kronan kanske kommer stärkas under året men vi vet inte när, och hur spelar det in på din prissättning eller konkurrenssituation?
Har man ändå bestämt sig för att tro på bankerna, och är EUR-köpare, så kommer man vilja ligga öppen till viss del. Det finns instrument som kan hjälpa er hantera risken att bankerna har fel (har hänt förut) utan att ge upp möjligheten att dra fördel om bankerna har rätt (även en trasig klocka och allt det där). Dessa instrument brukar komma i två versioner: antingen kan man dra fördel på hela beloppet man säkrar, men till en viss nivå; eller så kan man dra fördel på en del av beloppet man säkrat men med obegränsad uppsida på den delen. Man ska dock komma ihåg att inget är gratis i livet och det finns alltid en nedsida med dessa instrument (t.ex. kanske den säkrade kursen är sämre än du skulle få med en vanlig termin eller om kronan stärks för mycket så blir du tillbaka knuffad till den högre garanterade kursen), men det kan definitivt finnas situationer då dessa instrument är lämpliga.
Något annat man ska bära med sig när man använder dessa instrument, eller vanliga terminer för den delen, är vad som händer efter att instrumentet gått till leverans. Under förutsättningen att man inte använder instrumentet till att t.ex. säkra ett specifikt projekt utan man säkrar ett kontinuerligt behov av att köpa valuta är det värt att fundera på hur det påverka er om banken har haft fel och när instrumentet är borta så står kursen i 11.25 istället för 10.25.
Nu använde vi EUR-köpare som exempel, men ovan funkar givetvis för EUR-säljare också, men tvärtom - man vill ha möjlighet att dra fördel om banken har fel.
Önskar er en trevlig vecka!
#valuta #valutarisk #valutasäkring #valutaväxling #SEK #EUR