Oavsett vilket bör det bli kursdrivande för SEK. En höjning skulle nog innebära en starkare krona och det är inte alls otroligt att vi får se de nivåer vi senast såg i juni. Gör de inget, kan kronan tappa igen. Historiskt sett är dessutom början på december en period med kron-svaghet. Det kan med andra ord gå fort oavsett håll, så från ett kortsiktigt perspektiv är det en god idé att hålla tungan rätt i mun på torsdag.
Ur ett mer långsiktigt perspektiv menar många av de som gör prognoser för SEK att kronan inte kommer hålla sig på starkare nivåer förrän andra centralbanker börjar sänka sina räntor och när t.ex. Europas och Kinas ekonomier börjar gå bättre. Det man säger är med andra ord att Riksbanken kommer behöva ha kvar räntan på en hög nivå längre än omvärlden. Man kan då fråga sig hur det kommer påverka svensk ekonomi, med en hög belåningsgrad och exponering mot rörlig ränta i den privata sektorn och där konsumtion och arbetsmarknad börjar vika ned sig, att behöva vänta på sänkta räntor till Europas ekonomi börjar gå bättre? Och hur kommer det i sin tur slå på kronan? Och hur lång tid kommer det här att ta?
Något som känns sannolikt, oavsett om kronan blir starkare eller svagare över nästa 6-12 månaders period, är att det kommer bli volatilt. Problemet med volatilitet är att du kan ha rätt i var du tror kronan kommer ta vägen, men den kanske inte alls är där när du behöver växla. Fördelen med att säkra är således att även om vi inte kan veta var kronan står om 12 månader så vet vi var den står idag. Vi kan sedan se till att vi får tillgång till den kursen om tre, sex och 12 månader. Vi kan använda den kursen till stora delar av vårt förväntade flöde, eller mindre delar. Vi kan blanda den med andra låsta kurser för att få en genomsnittskurs. Vi kan få den som ett sämsta läge för våra växlingar. Poängen är att om ni står inför en ny prislista och känner en osäkerhet kring vad kronan kommer göra är alternativet inte att säkra eller inte säkra.
Trevlig vecka!
#valutarisk #valutasäkring #valuta