Sammanfattning - Grunderna i valutariskhantering

Sammanfattning

Över de senaste fyra veckorna har vi skrivit om grunderna i valutariskhantering, idag följer en kort sammanfattning.

Valutarisk kommer i ett antal olika format, transaktionsrisk är den vanligaste och är risken för att ett kassaflöde påverkas negativt av förändring i växelkursen. Om man behöver skydda sig mot den här risken är det vanligaste instrumentet för att göra det en så kallad valutatermin.

En termin funkar så att du åtar dig att sälja/köpa en specifik mängd valuta, till en specifik kurs, på ett specifikt datum i framtiden. På så vis är du helt säker på vilken kurs du får på den mängd valuta du låst, oavsett om dagskursen gått upp eller ned efter att du tagit din termin.

Om man driver ett bolag med återkommande behov av att växla valuta, där växelkursen utgör en risk för bolaget så kan det vara värt att sätta en strategi för hur man ska hantera sin valuta. Den stora fördelen med en strategi är att man beter sig på samma sätt hela tiden och inte luras in i att försöka slå marknaden eller förutspå var valutan kommer ta vägen i framtiden.

Strategin bör baseras på hur er verksamhet fungerar och hur mycket risk bolaget vill ta. Genom att hitta rätt balans i hur stor del av er exponering ni borde säkra, hur långt in i framtiden ni borde säkra, samt hur ofta ni borde säkra så kommer strategin fungera för er oavsett om kursen går upp eller ned.

När strategin är satt behöver ni bara bestämma er för hur ni ska göra för att följa strategin. Om strategin säger att säkringar ska tas månadsvis, ska ni då bestämma en dag varje månad som säkringarna tas (ex första måndagen) eller vill ni försöka hitta bästa tillfälle under månaden? Vilket ni väljer beror egentligen mest på hur involverade ni vill vara eller om ni kan få hjälp med att försöka identifiera bästa säkringstillfälle.

En del som läser det här kanske tänker att vi inte lyft möjligheten att bara “bygga in” extra marginal i budgetkursen man sätter och på så vis skydda sig mot svängningar i växelkursen (låt säga att kursen idag är EURSEK 11,40, men istället så lägger man på (tar bort) 5% och och hoppas kursen inte går över (går under) det). Anledningen till det är att vi inte anser att det är riskminimerande. Det som sker här är att ni egentligen har en bättre marginal på era produkter än ni inser och väljer att riskera en del av det. Ni skulle kunna sträva mot en högre och stabilare bruttomarginal, men väljer att ta risk genom att inte säkra. Det är ett helt OK val att göra, men det är inte en riskhanteringsstrategi.

Nästa vecka är vi tillbaka igen med högt och lågt gällande valuta och vad som driver kurserna, som t.ex. den här FTAV artikeln (https://on.ft.com/4asd09o)  som diskuterar huruvida svenska ekonomi kan användas som indikator för världsekonomi och dess utveckling.

Se upp med Riksbanken imorgon - i övrigt trevlig vecka & glad påsk!



#valuta
#valutarisk
#valutaväxling
#valutasäkring 
#valutariskhantering 

Del 4 - Grunderna i valutariskhantering