Svårnavigerat

Flera argument i vågskålarna

För dem som gillar att använda sig av valutaprognoser så är nuvarande situation ganska svårnavigerad. Om vi kollar på t.ex. USDSEK så finns det starka argument både för att paret kommer gå högre och att paret kommer gå lägre. 


Om vi börjar med varför paret kan komma att gå lägre kan vi peka på att amerikansk ekonomi nu  börjar uppleva lite motvind då extra besparingarna sedan covid i mångt och mycket verkar vara använda samtidigt som drivmedelspriserna har pressats upp; sannolikt kommer vi får se en nedstängning av statsapparaten (ja, det hotas om det igen); det strejkas; förhoppningsvis har Fed slutat höja räntan; o.s.v.

Samtidigt kan paret gå högre då arbetsmarknaden fortfarande är oerhört stark (arbetsdata som kom in i fredags visade att nästan dubbelt så många jobb skapats i september jämfört med vad marknaden trodde); det talas väldigt mycket om “higher for longer” vilket innebär att räntesänkningar i USA inte alls kommer komma så snabbt som många hoppas; om amerikansk inflation kommer in högt nu i veckan är det inte alls säkert att Fed är klara med sina höjningar; världen är fortfarande en väldigt osäker plats både geopolitiskt och tillväxt-mässigt vilket gynnar valutor som USD; o.s.v.

Detta är då bara argument på USD sidan, på SEK sidan har vi sedan en ekonomi som är ansträngd; räntehöjningarna börjar nu slå igenom i hushållens finanser; arbetsmarknaden går tungt; o.s.v. Andra sidan är en Riksbank som fortfarande höjer räntan; säkring av valutareserven som skickat tydliga signaler att Riksbanken inte vill se en svagare SEK; om inflationen globalt kommit ned och räntetoppen generellt sett är nådd kommer det sannolikt snabbt gynna SEK; o.s.v.

Förra veckan nämnde vi kort “confirmation bias”, vilket vi varit inne på tidigare, som innebär att man mest ser argument som stödjer sin egen syn på vad som kommer hända. I fallet valuta kan det leda till att man t.ex. bara ser anledningar till varför SEK kommer stärkas och så agerar man därefter. Detta kan då leda till att man säkrar för lite, eller för kort tid eller kanske inte alls, om man är säljare av SEK.

I vanlig ordning vill vi då trycka på vikten av en strategi i dessa lägen, för att undvika att ens egen syn på valutan styr besluten i riskhanteringen alltför mycket. Är det så att man inte vill ha en specifik strategi på plats utan man vill vara mer marknadsdriven (vilket man i och för sig skulle kunna argumentera är en strategi) så finns det sätt att gå tillväga som reducerar risk utan att ta bort möjlighet att dra fördel om man tror att valutan ska gå åt ens håll.

Trevlig vecka!







#valuta #riskhantering #valutarisk #sek #usd #valutaväxling

Tror du kronan kommer fortsätta falla nu när den börjat?