Idag på morgonen kom inflationssiffror för april och de kom in lägre än förväntat, vilket torde vara positivt för Riksbanken. Både SEB och Nordea tror dock fortfarande att vi får se en räntehöjning i juni med 25 punkter. ECB lär fortsätta höja och det kan nog komma att tvinga Riksbankens hand. Förra veckan kom hushållens konsumtionssiffror ut och de visade igen på en minskad efterfrågan. Dock visade data för arbetsmarknaden på styrka, så kanske ingen ko på isen än?
Många av de importerande bolag vi pratar med ser en viss utmaning i att förutspå efterfrågan på deras produkter och tjänster. Vilket i sin tur skapar en svårighet att veta hur deras behov av utländsk valuta ser ut framgent. Förmåga att prognostisera behov av valuta är en viktig del i en säkringsstrategi då man vill undvika att säkra för mycket (och bli sittande med valuta som man måste sälja tillbaka, kanske till förlust) eller för lite (och på så vis få en större påverkan från valutasvängningar än tänkt). Problemet med att prognostisera behovet av valuta kommer ofta i två varianter: hur mycket valuta man har behov av eller när man behöver sin valuta.
När bolag har svårt att prognostisera hur mycket valuta de behöver är det inte ovanligt att de antingen säkrar kortare tid än de borde; att de säkrar mindre än de borde; eller att de väljer att inte säkra alls. Ofta beror det här på att de ser säkringen som något man gör vid ett tillfälle för en tidsperiod. Ett alternativ, som vi nämnt tidigare, är att man istället bygger upp till sin säkringsnivå, alltså säkrar vid fler tillfällen än ett. På så vis kan prognosen justeras allt eftersom och säkringarna blir mer exakta.
Samma typ av beteende brukar komma fram om problemet är att de inte vet när de behöver sin valuta. Även här finns andra lösningar än att ta på sig större risk genom mindre säkringar eller inga alls. Det enklaste är att helt enkelt se till att man har tillräcklig flexibilitet i sina säkringsinstrument för att kunna välja när man ska göra sin växling. Ofta tror bolag att deras enda alternativ vid säkring med termin är välja ett datum och då ta leverans, alternativt rulla fram terminen men att då riskera att den säkrade kursen justeras negativt (eller att rullningen ger upphov till ett kassaflöde) och således håller inte kalkylen man satt. Det finns lösningar som tillåter bolaget att säkra längre än man tror sig behöva, där man inte straffas om man sedan använder terminen tidigare än man räknat med. På så vis kan bolaget säkra så mycket som de vill utan att oroa sig för tidsaspekten, samtidigt som de har förmågan att sätta rätt kalkylkurs.
Trevlig vecka!
#valuta #valutaväxling #valutasäkring #riskhantering #sek