Riktigt så enkelt är det kanske inte men det är onekligen intressant att i vårt senaste inlägg innan semestertiderna så var marknadens uppfattning att Fed inte skulle sänka förrän i december. En månad senare så förväntar sig marknaden en dubbel sänkning i september och många oroar sig för amerikansk recession då “Sahm regeln” brutits (regeln säger att en recession börjat när den genomsnittliga arbetslösheten över tre månader är 0,5%-enheter över lägsta notering de senaste 12 månaderna).
Innan förra veckans händelser så har kronan haft en jobbig juli. Främst då Riksbanken på sitt möte i juni indikerade en sänkning mer än vid tidigare möten, samtidigt som amerikansk ekonomi ansågs ånga på och marknaden trodde Eurozonens räntor skulle upp snarare än ner. Skillnaden mellan räntan i Sverige och USA och Eurozonen är viktig för kronans värdering, så förväntan om fler sänkningar i Sverige än från Fed och ECB försvagade kronan. Sedan kom inflationen från Eurozonen i mitten på förra veckan, och den låg tillräckligt i linje med förväntningarna för att en sänkning från ECB i september inte skulle vara utesluten. Efter det var det Feds tur och i sin kommunikation från deras räntemöte öppnade de för en sänkning i september. Som grädde på moset kom dålig arbetsmarknadsdata från USA i fredags vilket ledde till en förväntan om recession där.
Kronan står nu således på mer stabil mark utifrån ett räntedifferens-perspektiv, men det finns fortfarande risker. Konflikten i Mellanöstern, eventuella fortsatta börsras, amerikanska presidentvalet osv är alla situationer som kan skapa en miljö där marknaden söker sig till säkra hamnar - kronan är inte en sådan. Volatilitet kan vara dåligt, men det kan också ge möjligheter till bra säkringstillfällen. Vårt råd är som vanligt att sätta en strategi och hålla sig till den.
Trevlig vecka!