Tidigare i veckan kom amerikanska konsumentpriser ut och visade att inflationen till stor del försvunnit från det som från början skapade inflationstrycket vi sett det senaste året, men att vi istället kan se inflationen i tjänstesektorn. The Economist skriver idag en intressant artikel där de menar att centralbankerna på grund av den här utvecklingen kommer behöva bibehålla högre räntor och inte kommer kunna sänka räntan på det sättet som marknaden hoppas. Vidare menar de att centralbankerna historisk har varit dåliga på mjuka landningar för ekonomin i en period av räntehöjningar, vilket kan skapa turbulens framåt.
Den här tankebanan är givetvis inte bra för SEK:en. Om det blir rörigt på världens aktiemarknader så kommer det innebära kapitalflykt till tryggare hamnar, vilket tenderar att vara negativt för kronan. Dessutom ska man inte glömma bort varför kronan varit så svag, nämligen utvecklingen i svensk ekonomi och framförallt svensk bostadsmarknad. Marknaden var tidigare orolig för svenskarnas exponering mot rörlig ränta och den exponeringen har inte försvunnit. Det finns de som spekulerar i att det till och med kan bli så att Riksbanken tvingas sänka räntan just på grund av bostadsmarknaden, och om det sker när inga andra centralbanker sänker kan det slå ytterligare på kronan. I vanlig ordning är det ingen som vet vad som faktiskt kommer hända.
Då ingen vet vad som kommer hända kan det vara värt att fundera lite på flexibiliteten i era säkringar. Om det blir rörigt i ekonomin framåt, kommer det då innebära att det blir svårare för dig att förutse när du kommer behöva din utländska valuta? Om du säkrat kan du då använda dina säkringar tidigare än du trott eller behöver du kanske skjuta dem på framtiden? Om du kan göra ändringar, hur administrativt är det för dig eller din ekonomiavdelning att faktiskt göra ändringarna? Och finns det en risk att ändringar leder till kassaflödespåverkan trots att meningen var att du skulle undvika det.
Föga oväntat har Nord FS jätte-enkla lösningar på ovan.
Trevlig helg!
#sek #usd #eur #euro #valuta #valutarisk #inflation #valutaväxling