Sannolikt avstod många köpare av EUR att säkra i våras då tankegången var något i stil med “nu har kursen gått upp så mycket att den måste komma ned” - vilket visade sig vara fel. Att pricka en topp eller en botten är oerhört svårt. Det finns ett flertal psykologiska faktorer som gör att människor fattar felaktiga beslut kring sin valutahantering: “Gambler’s fallacy” är en, “confirmation bias” är en annan (man söker fram och tolkar information så att det ligger i linje med vad man redan tror).
Detta är en av anledningarna till att vi tror på att ha ett system/strategi/ramverk för sin valutariskhantering. Om vi hanterar vår risk utifrån satta ramar och hur vår verksamhet fungerar så blir risken långt mindre att vi låter våra känslor fatta beslut åt oss och på så vis blir risken mindre att våra val kring valuta får negativ påverkan på vårt bolag.
Genom att ställa en kurs i relation till vår kalkylkurs och vad utfallet för verksamheten blir om vi agerar på ett eller ett annat sätt så ökar sannolikheten för att vi fattar ett affärsdrivet beslut istället för ett känslomässigt beslut. Om du t.ex. har kalkylerat för EURSEK 12.00 och du är köpare av EUR borde sannolikt inte frågan vara om EURSEK kan röra sig ännu lägre härifrån eller om den kommer studsa upp igen, utan istället: “om jag kan säkra 40 öre i extra marginal vad innebär det för verksamheten? Större utdelning? Rabatter till mina kunder?”. Alternativt, “om jag säkrar här och kronan fortsätter stärkas, kommer mina konkurrenter då erbjuda bättre priser när jag inte kan det och konkurrera ut mig?”.
Svaret på ovan typer av frågor kommer leda till en hantering av valutan som fungerar oavsett vad som händer. Vill du ha hjälp med att ställa rätt frågor är det bara att du hör av dig!
Trevlig vecka!
#SEK #EUR #valutarisk #valutaväxling #valutasäkring