What a difference a week makes

I början av 2024 var marknaden säker på att alla centralbanker skulle sänka sina räntor under året. Frågan var inte om, utan när och hur många gånger. Under årets första månader har sedan förväntan på antalet sänkningar sjunkit, framförallt för Fed, men förväntan har alltjämt varit sänkningar. Sedan passerar en vecka och nu är frågan inte om det blir en sänkning utan om Fed istället kommer behöva höja ränta. Svenska kronan har givetvis påverkats och handlas mot USD på de högsta nivåerna på sex månader.

Det som hände förra veckan var att amerikansk inflation kom in högre än väntat, efter att den amerikanska arbetsmarknaden, sin vana trogen, gett ett styrkebesked veckan innan. Detta ledde till spekulation kring att Fed inte alls besegrat inflationen, vilket i sin tur ledde till spekulation kring att Fed kan komma att behöva höja räntan. Som vi nämnde förra veckan så ska en högre ränta leda till en starkare valuta (allt annat lika) och kronan har således tagit stryk. Förutom amerikansk inflation så lämnade ECB räntebesked och höll som väntat räntan på plats. Dessutom publicerades svenska inflationssiffror, som kom in lägre än väntat av både marknaden och Riksbanken. 

Riksbanken har sagt att deras räntesänkning är beroende av att kronkurs inte blivit alltför svag. De är oroliga för att en svag kronan ska leda till dyrare import för svenska bolag, vilket leder till högre priser i Sverige, och då är inflationen tillbaka. Positivt för Riksbanken var då att ECB efter sitt räntebesked och amerikansk inflation kommunicerade att de kan sänka även om Fed inte sänker, vilket gör att en juni-sänkning från ECB fortfarande anses trolig. Om ECB förväntas sänka i närtid av Riksbankens sänkning så bör inte kronan ta allt för mycket stryk mot EUR. 

Om Riksbanken däremot hamnar i ett läge där inflationen fortsätter sjunka men varken ECB eller Fed har för avsikt att sänka så kommer de få ett svårt val: om de sänker så tar kronan stryk vilket kan leda till inflation; om de inte sänker kan det leda till att svensk ekonomi fortsätter strypas vilket bör leda till en kronförsvagning. Att ECB fortfarande ser en sänkning är med andra ord viktigt för kronan.   

Kommande vecka ser inte alls ut att bli lika intressant från ett data-perspektiv, men om Iran-Israel situationen eskalerar kan det naturligtvis röra sig en del. Geopolitisk oro tenderar att gynna dollarn, och geopolitisk oro finns det gott om för tillfället. 



Trevlig vecka! 





#valuta

#valutarisk

#valutaväxling

#valutasäkring 

#valutariskhantering

Svag krona igen!